Blog
Iregularități ale unghiilor de la picioare
- aprilie 18, 2021
- Posted by: Mariaa Ianos
- Categorie: Uncategorized @ro
O pedichiuristă cu experiență se lovește zilnic de multiple cazuri de iregularități ale unghiilor de la picioare. Fie că acestea sunt cauzate de pantofii „cei mai frumoși” dar și cei mai inadecvați, de infecții, boli cronice, deficit de vitamine sau traume ale unghiilor, înainte de corecția estetică trebuie să avem în vedere cauza care le provoacă.
Sub nicio formă nu ne vom apuca să aplicăm vreun tip de pedichiură pe o unghie cu o rană deschisă, nu? Ei bine, este valabil și în cazul infecțiilor sau a unghiilor încarnate. De exemplu, eu am întâlnit persoane la care unghia încarnată recidiva constant și am optat pentru folosirea unor matrici de corecție unghială.
Ceea ce vreau să subliniez este importanța cunoașterii tipurilor de iregularități ale unghiei de la picior și, implicit, a cauzelor care le provoacă. Uneori, iregularitățile nu ne vor împiedica să lucrăm pe unghie, dar în unele cazuri, cel mai bine este să ne focusăm pe problema generatoare.
În cele ce urmează vă voi prezenta diverse tipuri de iregularități ale unghiilor precum și cauze care pot sta la baza lor.
Iregularități ale unghiilor
Onychatrophia e cauzată adesea de diferite traume ale unghiilor de la picioare (lovituri, încălțăminte care strânge degetele, băile cu apă prea fierbinte uneori) care conduc către o reducere a dimensiunii lor, o atrofiere a unghiilor din punct de vedere al lățimii.
La polul opus se întâlnește onychauxixul, o hipertrofiere a unghiilor din punct de vedere al lățimii lor, dându-le acestora un aspect evazat și inestetic. La această iregularitate se recomandă atenție sporită la posibilitatea existenței unei infecții a unghiei, iar în caz de infecție se va acționa în direcția eliminării acesteia și nu se va lucra pe unghie.
Tipuri de probleme cu unghiile
Unghiile striate sunt unghiile care prezintă un aspect canaliculat, cunoscute popular și ca „unghii cu dungi”. Din fericire, acest tip de iregularitate se atenuează lejer prin pilirea striațiilor respective și, în cele mai multe cazuri, deficitul de zinc este cauza.
Unghiile cu șanțuri (sau unghiile cu linii ale lui Beau) atrag atenția asupra faptului că unghiile au suferit traume sau că există o boală a organismului ce generează o absorbție deficitară a nutrienților. Se va lucra cu atenție pentru a nu subția unghia excesiv prin corecție.
În caz de pterigium unghial (cuticulele au o creștere exagerată peste unghie și procedura de îndepărtare poate fi dureroasă uneori) i se va recomanda clientei produse care pot încetini creșterea cuticulelor. Dacă nu este vorba de vreo eczemă, această creștere a cuticulelor este cauzată de o îngrijire necorespunzătoare a unghiilor.
Unghiile rupte / crăpate / despicate sunt datorate unor lovituri / traume, dar există și posibilitatea unei carențe de vitamine și minerale sau o infecție fungică a unghiei.
Restaurarea unghiei se va face cu atenție și doar în cazul în care nu există o rană deschisă, o inflamație sau o infecție.
Unghiile casante sunt acele unghii fragile, cu grad sporit de spargere/exfoliere, care se și rup ușor, bineînțeles. De cele mai multe ori sunt rezultatul vârstei înaintate sau a unui deficit de minerale.
Alte tipuri de probleme cu unghiile
Unghiile care se îngroașă exagerat (nu mă refer aici la unghiile groase și rezistente, ci la cele care par să „crească” în grosime) se vor corecta din punct de vedere cosmetic doar după identificarea cauzei care a condus la îngroșarea lor. Pot fi rezultatul unor fungi sau al unor infecții micotice locale.
Unghiile cu pete albe (leuconychia) – le întâlnim des și, probabil, majoritatea știe, încă din copilărie, că sunt determinate de o „lipsă de calciu” – ceea ce nu e adevărat. Aceste pete inestetice apar ca urmare a unui deficit de fier și zinc, dar pot fi și cauza unui impact mecanic repetat (lovituri dese).
Nu ne ridică probleme la corecția cosmetică și dispar pe măsură ce unghia crește.
Unghiile concave (cele care cresc curbate în jos) nu le întâlnim doar la mâini, ci și la picioare. La fel și unghiile care cresc convex (ridicate). Pot fi cauzate de anemii, anumite tipuri de medicație, încălțăminte nepotrivită sau, în unele cazuri, de micoze. Corecția unghială va necesita repetare până când unghia de la picior va crește drept și, implicit, normal.
Schimbarea culorii unghiei
În primul rând, unghiile sănătoase (atât la picioare cât și la mâini) trebuie să aibă o nuanță de roz. Rozul acesta nu indică doar sănătatea unghiilor, ci a întregului organism. Adesea, schimbarea culorii unghiilor ne avertizează asupra unor afecțiuni. În restaurarea cosmetică a unghiilor trebuie să știm pe ce unghii cu un colorit schimbat putem lucra și pe care nu vom lucra.
De exemplu, unghiile încarnate sau prezența unui hematom subunghial vor da o nuanță închisă roșiatică sau chiar un ton de negru unghiei – în acest caz se va acționa întâi asupra problemei unghiei înainte de orice corecție cosmetică.
Totodată nu se execută niciun tip dew pedochiură sau manichiură estetică pe unghia cu o culoare schimbată care prezintă infecție.
Pedichiură la 360o
În continuare, te invit într-un nou univers al pedichiurii profesioniste prin intermediul cărții mele, „Pedichiură la 360o”. Alege să te perfecționezi în acest domeniu și să-i descoperi tainele pas cu pas.
Ghidul conceput de mine te va ajuta nu doar să pătrunzi în tainele pedichiurii profesioniste, ci te va învăța și cum să aplici diverse tehnici de pedichiură modernă, cum să-ți depășești temerile și să folosești corespunzător fiecare instrument în parte și, nu în ultimul rând, cum să îți atragi clientela, fidelizând-o în același timp.
În paginile acestei cărți împărtășesc cu tine experiența dobândită de mine de-a lungul timpului și îți dezvălui trucuri și tehnici menite să îți aducă și ție succes.
Domeniul pedichiurii, ca mai toate celelalte domenii de activitate, este unul în continuă evoluție, iar experiența pe care o ai, alături de dorința ta constantă de a te dezvolta te diferențiază pe piața muncii.
Îți propun să ne focusăm împreună pe evoluția carierei tale și prima resursă pe care ți-o ofer este ghidul „Pedichiură la 360o”.
Buna ziua! Aceasta carte mi-o doresc si eu foarte mult deoarece pare sa raspunda la toate intrebarile care mi le-am pus de-a lungul timpului de cand practic aceasta meserie si anume…cum pot ajuta sau corecta unghiile sa creasca normal si sanatos?! “Zici ca e scrisa pentru mine.” ?